Trenger jeg en løs blits?

14.11.2013 11:34

Hvorfor trenger jeg en ekstra blits hvis jeg har en innebygget i kamera? Er det ikke nok med en blits?

Det kan være mange grunner til å kjøpe en separat blits, men den viktigste grunnen er at den innebyggede blitsen har veldig begrensede muligheter til å gi deg et "pent" lys. Den kan ikke flyttes, sitter tett på objektivet, kommer alltid rett forfra, - og kan kun gi direkte flat belysning. Ved fotografering i rom med lite lys er det dessuten lett å få røde øyne på dine modeller, og bare det nærmeste av rommet opplyst. Ved å bruke en separat, ekstern blits åpner det seg mange nye kreative muligheter for å få et penere lys. 

Blitsen kan brukes på kamera og ved å snu blitshodet opp i taket eller inn i en vegg vil du nå få en indirekte belysning som er mykere og fyller rommet og ditt motiv på en bedre og proffere måte. Det finnes også mange hjelpemidler som kan forme lyset fra din flash, som små softbokser, bounsercards som reflekterer lyset og gir både mykt og retningsstyrt lys. 

 Løs blits med softboks.

Blitsen er her satt i en holder sammen med en liten softboks. Oppsettet gir et flott og mykt lys. Blitsen er koblet til kamera med en kabel som gjør at du har full TTL-styring (automatisk kontroll mellom kamera og blits). Soiftbokser finnes i mange størrelser.

Den store fordelen og veien til virkelig flotte bilder er når du tar blitsen av ditt kamera. Ved å bruke blitsen løs vil du få et helt annet lys og mange flere kreative måter å belyse ditt motiv på. Du kan koble blitsen til ditt kamera med en kabel, trådløs trigger eller direkte styring fra kameramenyen. Du kan også balansere blitslys og dagslys på flere avanserte måter. Det er mulig å styre flere blitser fra kamera med en egen styrings-enhet. Den kan dele blitsene inn i ulike grupper, som kontrolleres individuelt eller samlet fra kamera. Spør din fotohandler etter en blitscommander. På litt mer avanserte kameraer finnes det ofte en egen meny for styring av eksterne blitser. Sjekk bruksanvisningen. Pass på når du kjøper en blits av et annet merke enn ditt kamera, - at du oppgir hvilket kamera den skal brukes på. 

 Trådløse triggere for kamera og blits styring. 

Se på blitsskoen for å være sikker på at de passer til ditt kamera! Antall kontakter viser om de kommuniserer med Nikon eller Canon, - eller et annet kameramerke. Ledetallet viser hvor kraftig lys blitsen gir. Høyere ledetall betyr at du kan ta bilder på lenger avstand. Blitser i kompaktkameraer har som oftest en rekkevidde på 3 - 5 meter. En innebygd blits på kameraet har som oftest ledetall mellom 10 og 16. Eksterne blitser har gjerne ledetall mellom 20 og 60. Ledetall delt på blenderåpning (ISO 100) gir avstanden som du kan ha til motivet. Blitsen bør ha både automatikk (TTL) og manuelle innstillinger. Det finnes mange blitser å velge blant både fra ditt kameramerke, men også fra andre fabrikat som Sigma, Phottix og Youngnuo. Sjekk egenskaper som automatikk, slavebilts-styring, og andre finesser som innebygget zoomhode og vidvinkelfilter. Du lærer mer om bruk av blits på et fotokurs. 

LED -belysning gir konstant lys.

Det finnes flere løsninger enn å bruke blits til fotografering av f. eks. portretter, eller makro; LED-lamper! I kjølvannet av at video ble mer vanlig i digitalkameraer har flere produsenter nå lagt inn LED- lys i blitser. Det betyr at du kan bruke blitsen til å fotografere stillbilder, og LED-lyset til å filme video, fra samme enhet. Dette er en smart combo som gir deg en kompakt løsning. Ønsker du sterkere lys, finnes det egne LED-lamper som kan festes på kamera eller på et lampestativ. Det finnes LED-lamper med fargefilter som forsats, eller med innebygget trinnløs justering av fargetemperaturen på lyset, fra varmt 3200K til hvitt dagslys 5600K i tillegg til styrken. LED-lampene drives av vanlige AA-batterier. LED lamper er greit som en ekstra belysning når du ser at dagslyset er for svakt. Ved at du kan justere WB, kan du også bruke den til å øke ut eksisterende lampelys. Gir best resultat med litt diffusering og på løst lampestativ. En stor fordel med fastlys er at du kan se hvordan lyset former motivet, og hvordan evnetuelle skygger vil fremtre. For å gjøre det samme med blits må du ta en del bilder, sjekke skjermen, og så flytte blitsen til du er fornøyd med resultatet!

For å se på løsninger for blits, LED og annet ekstra lys; Sjekk forhandlere under Nyttige Linker!

Se også egen artikkel om Godox blits-system i hovedmeny! Profft lys til hyggelig pris!