Fotokurs på Venabu Fjellhotell

 

Velkommen til fjells og til et fotokurs på tradisjonsrike og koselige Venabu Fjellhotell. 

Tar du riksvei 27, fra Ringebu og opp på Venabygdsfjellet til Rondevegen, mellom Gudbrandsdalen og Østerdalen, rett syd for Rondane Nasjonalpark, vil du komme til et naturlig stoppested på 932 meter over havet; Venabu Fjellhotell.

Siden 2003 har vi hatt gleden av å samle fotoentusiaster til fotokurs både vinter, vår, sommer og høst. Mange hundre deltagere har fått ny teknisk kunnskap og inspirasjon til å finne gode motiver, og samtidig fått større glede av både kamera og friluftsliv.

Siden 50-årene har familien Tvete bygget opp en familiebedrift som har tatt imot reisende med vennlighet og hjertevarme. Med et fantastisk fjellområde rett utenfor døren og vertskapets entusiasme og fotointeresse har fotokursene blitt en naturlig del av Venabus tilbud.

Fotokursene på Venabu er helgekurs som går hele året, samt et sommerkurs over 5 dager i juli. Helgekursene starter fredag etter middag og avsluttes med felles lunch søndag. Vi bruker tiden godt og er både ute og inne med ulike aktiviteter hele helgen. Med fototur ut i fjellet og felles måltider er det alltid høy sosial trivselsfaktor på kursene.

Få bedre kontroll på kamera 

På kursene lærer du å ta enda bedre bilder ved å utnytte mulighetene som den digitale teknologien gir. Du vil lære å kontrollere eksponering med blenderåpning, lukkertid og ISO til å oppnå det resultatet du er jakt etter. Bevisste valg av eksponering, fokusering, hvitbalanse og komposisjon gir deg en helt annen kontroll og fotoglede, noe dine bilder snart vil vise. Vi bruker dagene godt og på weekend-kursene benyttes også kveldene til undervisning.
Med oppgaver som skal løses ute på tur i fjellet, får du mulighet for direkte personlig oppfølgning og hjelp i praktisk bruk av innstillinger på ditt kamera. Det legges vekt på valg av motiv og at deltakerne er bevisste i komposisjonen av bildene. Bilder vises på storskjerm og kursleder gir konstruktiv og lærerik tilbakemelding. Vi baserer oss på at deltagere har noe erfaring med innlastning, organisering og gjennomgang av bilder på egen pc / Mac. Det finnes også datamaskiner på hotellet som du kan leie.

Vinterfotokurs

Fotokurs på vinteren gir deltagere en mulighet til å oppleve et fantastisk fjellområde og et vakkert blått lys. Vi benytter dagne godt og starter på fredag kveld inne i møterommet etter middag. Med gjennomgang av viktige innstillinger i kamera blir alle mer kjent og trygge på hvordan vi kan bruke kamera som et kreativt redskap. Lørdag starter vi etter felles frokost med bildekomposisjon, før vi går ut på skitur. Du kan ta med egne ski, eller låne på hotellet med støvler og staver og alt du trenger. Her er rutinerte skiguider som hjelper deg med å tilpasse utstyret.

Vår skiturer er lagt opp som hyggelige og avslappende utflukter hvor det ikke er om å komme først og fortest frem, men å kunne stoppe opp, ta bilder, og nyte dagen og landskapet. Uansett skiferdigheter, så vil du kunne ha glede av å være med på slike turer. 

Tilbake på Venabu blir det innlasting av dagens bilder, og utvelgelse av et antall bilder som du ønsker tilbakemelding på. Bildegjennomgang med presonlige tilbakemeldinger er en vikitg del av kurset og du vil lære mye av både egne og andres bilder. Vi vil også se på enkel redigering og arbeidsflyt. 

Søndagen er vi ute en kortere tur med nye oppgaver og utfordringer. Vi avslutter kurset med bildevisning, oppsummering og felles lunch. Det sosiale samholdet, våre felles måltider, turer og samtaler om bilder og fotografering gjør at alle kurs er hyggelige og har mye humor og latter.

 

Vinterfotografering er fantastisk - og jeg elsker lyset og formene i landskapet om vinteren. Bli med og opplev det magiske blå lyset og ta bilder som du kanskje ikke har tatt tidligere. 

 vinterkursene er det viktig at du ikke fryser! Derfor bør (må) du ha med en god sekk med plass til en ekstra genser, lue, matpakke etc. Ta med en vindtett jakke med hette og en varm lue. På hendene kan tykke hansker eller votter være varme, men de egner seg ikke så godt til å fotografere med. Du må ta de av hver gang du skal ta et bilde og det kan fort gi deg kalde fingre. 

Derfor; bruk en tynnere skinnhanske som du kan justere kamera med uten å ta av + en stor polvott el.l. til å ha over. Da vil du aldri stå barhendt og kan bruke votten når du går mellom A og B. Jeg har også med et sitteunderlag som jeg kan stå- eller sitte på. Ta også med deg en termos - som kan bli fyllt opp med ønsket varm drikke før vi drar ut. 

Helgekurs sommer og høst med hovedtema som landskap, makro, portrett etc.

Helgekursene starter etter middag på fredag kveld. Vi ser på teori og teknikk, og lærer å utnytte viktige innstillinger på kamera. Lørdag etter frokost blir det komposisjonslære, før vi går ut med oppgaver som skal løses. Du får god hjelp og oppfølgning både inne og ute, med kamerainnstillinger, menyvalg etc og med å få mest mulig ut av motivene. Ved retur til Venabu laster vi inn dagens fangst, og velger ut et antall bilder til visning på storskjerm. Felles lunch, og så bildevisning med personlige tilbakemeldinger på storskjerm. Du vil garantert lære mye av både egne og andres oppgaveløsninger. Her vil teori og praktisk fotografering bli "koblet sammen" - slik at vi kan se hvordan endringer i kamera-innstillingene vil påvirke sluttbildet. Etter middag lørdag ser vi på etterbehandling, arbeidflyt og redigering av digitale bilder. Det blir også tid til å slappe av i hotellets stuer og foran peisen. 

Søndag starter vi opp etter frokost med noe teori og instruksjon, før vi drar ut på ny motivjakt. Bilder vises på storskjerm og personlige kommentarer vil gjøre at du får kreativ påfyll i din videre fotografering. Vi oppsummerer og avslutter med felles lunch. Hyggelig fellesskap i en god atmosfære og ny kunnskap til å ta bedre bilder, gjør at mange av deltakerne kommer tilbake til oss på nye fotokurs. Mange hundre deltagere har vært med oss og felles inntrykk og tilbakemelding er at fotokursene på Venabu er både inspirerende og lærerike! 

Et annet høydepunkt; Sommerkurset

Ukeskurset over 5 sommerdager i juli er temabasert og hver dag byr på nye motiver og nye utfordringer. Vi utnytter dagene godt og vil være både oppe på høyfjellet og nede i dalen, i lokalt bygdemiljø, på seteren med dyr og rundt hotellet. På sommerkurset går vi igjennom grunnleggende teknikk og teori og vil se på mange ulike teamer; Landskap og natur, setermiljø, lokale bygninger og kirker, nærbilder av blomster og planter, insekter, makro, panorama, vann i bevegelse, portrettfotografering for å nevne noe . Vi får god tid til bildegjennomgang med tilbakemeldinger, personlig oppfølgning og hjelp og grunnleggende bildebehandling og redigering i Photoshop / Elements / Lightroom. Sommerkurset anbefalles for alle som ønsker god tid på flere ulike typer fotomotiver, flotte turer ut i både nærmiljø og i områdene til øst og vest for Venabu, og hyggelig samvær med fotoentusiaster fra hele landet. På ukeskurset blir vi spesielt godt kjent med hverandre gjennom 5 dager, felles måltider og turer sammen, og alltid er humør og sosialt samvær på topp! Du vil garantert bli fornøyd med et sommerkurs i fotografering på Venabu! 

 

Sommerfotografering byr på mange gleder og stor variasjon i både motiver, lokasjoner, lys og værforhold. Vi er ute uansett vær og vind og selv om det skulle komme noen drypp, litt dis eller tåke, så gjør det bare mer bildene spennende og kreative. Ta med deg en sekk som har plass til mer enn bare et kamera. Fottøy som tåler vann, samt en lett genser, lue og hansker kan være smart å ha i sekken selv på den grønne årstiden, - og kanskje en myggstift. Sitteunderlag er alltid greit å ha, spesielt på makrokurset hvor vi ofte fotograferer nede i terrenget. Turene ut er basert på at vi stort sett har en "base" - som kan være hotellets minibuss, og man bestemmer derfor selv hvor mye, eller langt man ønsker å vandre på egenhånd i terrenget. Du kan også legge igjen en sekk eller et stativ i bussen for å hente dette senere ved behov. På ukeskurset har vi en fjelltur hvor vi tar med oss mat og drikke og tenner bål og koker kaffe ute i det fri. Turen er ikke slitsom eller veldig lang, bare veldig hyggelig! Alle er hjertelig velkommen på våre kurs og vi har gleden av å ha god spredning på både kjønn, alder og landsdel som deltagere kommer fra.

Fotoworkshop med 3 fotografer; Fototreffet

En gang i året i midten av september har vi en samling for tidligere og nye kursdeltagere, Fototreffet! På Fototreffet vil fotografene Jørn Areklett Omre og Erik Damsgaard være med undertegnede på en felles langhelg- fotoworkshop. I år 2017 feirer vi 10 år med Fototreff og legger til en ekstra dag, onsdag. Det gir oss mer tid frem mot søndag og mange flotte muligheter til å besøke flere lokaliteter, følge opp hver enkelt tettere, og gå inn på flere temaer som interesser fotoentusiaster. Det blir teori og praktisk fotografering, fotokonkurranse, og fotoutstilling med fine premier. 

Erik og Jørn er begge meget rutinerte og dyktige fotografer med lang og bred erfaring. Jørn som en av Norges beste  natur- dyr og fuglefotgrafer. Han er Canon ambasadør, publisert i et utall fotomagasiner og vinner av flere fotokonkurranser. Jørn har også gitt ut flere bøker og holdt separatutstillinger med sine bilder. 

Erik er fotografutdannet hos Rude Foto og har drevet fotostudio i Gol i flere år. Han arbeider nå hos Scandinavian Photo som utstyrsekspert og en herre som vet det meste om printing og behandling av digitale råfiler. Erik har vært en viktig pådriver og kursleder med meg for Fototreffet helt tilbake fra vår start i 2008. Jørn har vi hatt gleden av å ha med oss på laget de siste 4 årene.

Jeg er veldig glad for at jeg har fått med meg både Erik og Jørn og ser at vi sammen kompletterer hverandre på en måte som skaper engasjement, entusiasme, mye humor og fotoglede. Med spennende foredrag og bildevisninger, flotte turer og tett personlig oppfølgning, gir dette en spesiell Fototreff-kemi som har smittet over på våre trofaste deltagere! Flere har vært med oss mange år og blitt en fast del av Fotofamilen. Vi setter stor pris på disse dagene sammen på Venabu hver høst, og gleder oss til nytt Fototreff 12-15 september 2019.

Les mer om våre Fototreff i egne artikler, se hovedmeny.

 

Etterbehandling av digitale bilder; PC/Mac;

På alle fotokurs i digital fotografering vil du trenge en datamaskin. F. eks. en laptop med et bildebehandlingsprogram som Photoshop, Elements eller Lightroom. Det vil gjøre at du raskt kan laste inn, og velge ut de bilder du ønsker å vise på storskjerm. Ta med egen pc/ mac, eller lei pc på hotellet. For å arbeide med dine bilder er en fordel om du har et program som du kjenner. Adobes programmer Photoshop,  Elements og Lightroom er gode løsninger som mange velger. Du kan også finne gratis bilde-organsiering og behandlingsprogram. Det viktigste er at du har et system for hvordan du tar bildene fra kamera og får en grei oversikt på hva du har fotografert og hva du ønsker å vise (arbeidsflyt). Her er noen llinker som gir deg mer informasjon om nedlasting av ulike bildebehandlingsprogrammer:

Her kan du laste ned gratis prøveversjon på noen av Adobes program. Blant annet 30-dagers gratis prøveversjon på Elements 15;

www.adobe.com/no/downloads.html

Her er link til noen gratis bilderedigerings program;

Google Foto;photos.google.com/apps

Paint.net; www.getpaint.net/index.html

PhotoFiltre; photofiltre.free.fr/utilitaires/photofiltre_en.htm

GIMP; www.gimp.org/downloads/

 

Et hotell i særklasse!

Du finner full oversikt over samtlige kurs på Venabu ved å lese artikkel på forsiden. Du kan også titte på Venabus nettside; www.venabu.no/norsk/fotokurs/program.htm

Les om Venabu og Nasjonal Turistveg Rondane:

rondanevegen.no/venabu-fjellhotell-overnatting/

Venabu Fjellhotell har 100 senger, hyggelige stuer, meget godt kjøkken og nye høystandard tømmerhytter for utleie. Det ligger på Venabygdsfjellet sør for Rondane ved riksveg 27 Ringebu – Folldal. Avstanden til Oslo er 250 km og til Trondheim 270 km. 

Fopr mer informasjon om Venabu Fjellhotell;

2632 Venabygd. Tlf 61 29 32 00.

Du kan melde deg på fotokurs direkte til undertegnede, eller sende mail til hotellet om du har spørsmål; 

E-post; olav@stormphoto.no    E-post; venabu@venabu.no

Ved bestilling innbetales et depositum til konto 2100.05.00116.

Velkommen til fjells og til hyggelig samvær med andre fotoentusiaster!

Du finner mer informasjon, bilder fra tidligere kurs, samt full oversikt over

alle fotokurs på nettsiden; www.venabu.no


Hilsen fotograf  og kursleder Olav Erik Storm og hotellvert Line Tvete