Objektiv til ditt systemkamera

10.11.2015 12:27

Hvilke(t) objektiv bør du kjøpe til ditt systemkamera?

Når du kjøper ditt første speilreflekskamera  vil det som oftest være i en Kit/ Pakke-løsning med et standard objektiv som følger med. Hos de fleste merker er dette et 18-55 mm zoom objektiv med lysstyrke 3,5-5,6. Det er en grei løsning som gir deg mulighet til å bli bedre kjent med bruken av kamera og til å se hvordan ulike brennvidder gir ulike utsnitt i bildet. 
Objektivet er ganske lett og hvis du tar det av kamera og ser nøye på det vil du se at det er laget av enkle materialer. Linsene i objektivet er ikke av glass, men av plastmaterialer. Det gjør at dette zoomobjektivet ikke er like skarpt som objektiv med slipte glasslinser, metallkonstruksjon i fokusering og zoom, samt i kamerafatning. Til vanlig fotografering vil det fungere helt utmerket, men i motlys vil du kunne se mer refleksringer og utslag av at kontrast og farger ikke blir optimale (strølys/ flare). 
18-55 mm standard objektiv. Lysstyrke 1:3,5-5,6.

Hva bør jeg kjøpe hvis jeg ikke ønsker standard zoom-objektivet?

I dag er det ganske vanlig å kjøpe kamerahuset separat. Da kan du selv velge hvilket objektiv du skal velge og valget er stort fra flere fabrikanter. Du bør bruke litt tid på å se på de valg du har og tenke på hva du skal bruke ditt kamera til. Til generell fotografering av natur, familie, portrett, reiser, fritid etc. finnes det mange å velge i mellom. Det er selvfølgelig også flere hensyn å ta som; pris, vekt, størrelse mm. Noen velger et zoomobjektiv som går fra en kraftig vidvinkel opp til en lang tele. Det kan være et ok valg hvis du reier mye og ikke ønsker å dra på for mye. Vekt og anvendelighet er her det primære. 

Når det gjelder zoomobjektiver så vil det alltid være slik at desto lenger zoomområdet er, - desto større vil utfordringen være å få like good skartphet på alle brennvidder. En zoom bør helst ikke være for lang, 3-5x forstørrelse anbefalles. Lenger zoomobjektiver kan gi deg redusert skarphet på teleområdet og større fortegning på vidvinkelområdet. En annen viktig egenskap er at lysstyrken på objektivet også vil bli redusert, slik at du "mister" endel lys når du zoomer fra et vidt perspektiv - inn til et teleperspektiv.

Se på objektiver både fra ditt kameramerke, - men også fra andre fabrikanter som Sigma og Tamron, som leverer gode objektiver til gunstige priser. Ett tips kan også være å se på tester som er gjort av ulike objektiver, før du tar frem lommeboken. Her er en nettside som du kan sjekke for tester på både kamera og objektiver;www.dpreview.com/

 Et godt valg for Nikon er zoomen; 24-120 mm f.4

Hva bør jeg velge; zoomobjektiv - eller fast brennvidde?

Dette spørsmålet får jeg ofte, og synes det kan være vanskelig å gi et eksakt svar. Grunnen til det er at det er flere hensyn å se på. Rent optisk er det enkelt å bekrefte at skarpheten og lysstyrken som oftest er best på et objektiv som kun har en brennvidde. Et zoomobjektiv vil alltid være et kompromiss mellom flere utsnitt og ulik flytting av linse-elementene i objektivkonstruksjonen. Avhengig av zoomomfanget vil også linsefeil som vignettering, kromatiske feil som overstråling, og refleksjoner i linsene forekomme oftere på et zoomobjektiv enn en fast brennvidde. Et zoomobjektiv vil også ha en større utfordring med å fokusere like hurtig som et fast objektiv. Dette er en av hovedgrunnene til at spesielt fugle- og dyrefotografer velger faste brennvidder.

For en fotoentusiast som ikke ønsker å bruke for mye tid på å skifte objektiver, dra på for stor vekt, og ikke har en lottogevinst på bankkontoen, - er allround zoomer det beste valget. Se på 2 objektiver som dekker vidvinkel- normal utsnittet, - og en zoom som dekker kort til lang tele utsnitt. Forslag; 24-70 mm, og 70-200 mm. Disse 2 objektivene vil du finne er mest vanlig blandt de aller fleste fotografer. I tillegg er en lyssterk normal et fornuftig valg til portretter innendørs i svakt lys. Skarp og hurtig fokus, myk og fin dushet i bakgrunnen (bokè), - og en ikke altfor avskrekkende pris. Finnes både fra eget kamerafabrikat og fra merker som Sigma.

 Sigma Art 50 mm 1:1,4 superskarpt normal objektiv

Husk at det er bedre å bruke mer penger på et godt objektiv enn å kjøpe et meget kostbart kamerahus, og det rimeligste objektivet.  Digitale kameraer er kresen på bra objektiver og desto større oppløsning (antall Mp) - desto mer bør du tenke på valg av gode objektiver. For fullt utbytte av kameraer som Nikon D810 (36 Mp) og Canon 5DSR (50Mp) anbefalles helst faste brennvidder!

 Ikke glem en motlysblender til ditt objektiv! 

Noen stikkord;

Lysstyrke;

Største blenderåpning på ditt objektiv er skrevet på fronten. Den viser hvor mye lys som maksimalt kan slippes inn i kamera. På noen zoomobjektiver vil du ha 2 blenderåpninger. Eks. 3,5-5,6. Det betyr at lysstyrken ikke er konstant over hele zoomområdet, men reduseres noe når du zoomer deg inn i motivet. Fast lysstyrke; 2,8 - betyr at du får like mye lys inn uansett utsnitt. Desto mer lys objektivet slipper inn, - desto mer må du betale for objektivet. Det betyr ikke nødvendigvis at størst lysstyrke er det beste objektivet, - da de fleste objektiver gir best optisk skarphet blendet noe ned på de midterste åpningene. 

Brennvidde;

Utsnittet som du får med ditt objektiv har flere betegnelser; brennvidde, bildevinkel og utsnitt. Den virkelige brennvidden regnes ut fra forholdet på din sensor (diagonalen). Grunnen til dette er at samme brennvidde vi gi ulike utsnitt på et kamera med ulik sensorstørrelse. Det tallet som står skrevt på objektivet baserer seg på fullformat kamera med en sensor på 24x36 mm. Har du et kamera med en mindre sensor vil utsnittet endres. Vanlig speilrefleks i formatet APS-C som Canon 1200D får en forlengelses faktor på x 1,6, - og Nikon får x 1,5. I praksis vil det si at du får mindre med deg enn det brennvidden antyder; En 50 mm normal vil på et Nikon kamera gi deg et en forlengelse på brennvidden 50x1,5= 75 mm. / på Canon 50x1,6 = 80 mm. Alså en liten tele - ikke en normal brennvidde! Olympus har en 4;3 sensor som gir x2 forlengelse; en 50 mm blir nå en 100 mm.

Fast optikk;

Objektiv som kun gir deg ett utsnitt. Skal du ha med mer...eller midre, - må du flytte på deg. Mange bruker mest zoomobjektiver i dag og overgangen til å bruke et fast objektiv kan være litt utfordrende i begynnelsen. Objektivene er mindre og skarpere enn en zoom og anbefalles!

Zoomobjektiv;

Et zoomobjektiv er det vi kaller en variabel brennvidde. Skal du kjøpe et zoomobjektiv, - se på lysstyrken og hvor langt zoomområdet er. Ikke velg for lange zoomer. Et praktisk valg til reisefotografen. Finnes med både fast lysstyrke og variabel. Dette vil påvirke prisen! Se på telezoom objektiver som har stativfeste på objektivet. Det gir bedre balanse på kamera og objektiv. 

Stabilisator;

Spesielt på teleobjektiver vil en stabilisering i objektivet være en stor fordel. Nå finnes stabilisering på mange ulike objektiver og er smart å bruke når du fotograferer på frihånd. Husk å slå av når du setter kamera på stativ. VR; vibrasjons reduksjon (Nikon) og IS; Image stabilisering (Canon). OS; optisk stabilisator (Sigma). Gir deg mulighet til å gå ned på lukkertidene, da stabiliseringen vil motvirke eventuelle rystelser fra fotografen. Olymus OMD hybrid kamera leder dette løpet med stabilisering i 5 akser! Det betyr også at du kan gå ned 5 steg på lukkeriden og fremdeles få skarpe bilder på frihånd.

Fortegning;

Den vanligste formen for optisk linsefeil er at bilder kan få en pute- eller tønneformet gjengivelse. Det gjelder spesielt vidvinkel-objektiver. Det avhenger av flere faktorer som du kan lese i tester gjort på spesielle maskiner. Hvor mye du legger merke til dette i vanlig praktisk fotografering er et annet spørsmål. Ellers er vignettering ganske vanlig på vidvinkeloptikk; Gir noe mindre lys ut mot hjørnene i bildet. Det er også forholdsvis greit å fjerne / rette opp i etterbehandlingen i Photoshop eller Lightroom. Fortegning ser du spesielt godt når du tipper et vidvinkel- objektiv oppover mot en bygning. Bygningen blir smal i toppen. Skal du ha den rett, må du holde kamera og objektiv i lodd/ rett, - slik at sensor blir paralell med huset.

Makro; Se egen artikkel under Meny