Makro Fotografering

11.04.2015 19:21

Makro fotografering vil si å gå så tett inn på motivet at det blir samme størrelse i virkligheten som på sensoren; 1:1. For å oppnå dette trenger du  et spesial objektiv eller andre hjelpemideler som du kan lese mer om i denne artikkelen. Et standard objektiv har en nærgrense som tillater deg å gå ca. en halv meter inn til motivet. Det kan gi deg fine nærbilder, men ikke helt makroforstørrelser. Noen zoom objektiver har en tettere nærgrense og kan zoomes inn på en liten detalj og gi flotte bilder. Prøv deg frem og se hvor tett du kommer og kan klare å fokusere.

Nikon 40 mm Micro / Canon 105 Macro / Tamrom 60 Macro / Sigma 105 Makro

For å gå helt nær med et objektiv, kreves at du har en fokusering som gir deg 1:1. Disse objektivene kalles makro-objektiver. De finnes i flere brennvidder og fabrikat. Både Nikon og Canon leverer flotte makro-objektiver, men sjekk også merker som Sigma og Tamron før du gjør ditt endelige valg. Se på objektivets lysstyrke (største blenderåpning), brennvidde (mm.), og størrelse, vekt og om objektivet har en stabilisering mot rystelser (VR/ IS). Brennvidden vil påvirke hvor nært du trenger å gå for å oppnå 1;1. F. eks. om du har en 40 mm makro kan du gå tettere på motivet enn du kan med en 100mm. Begge gir deg 1:1 - men på ulik avstand. Det kan av og til være en fordel å ikke måtte gå helt inn på motivet, som f. eks. kan være en sommerfugl - fordi den da vil fly vekk! Husk at makro-objektiv med kortere brennvidde vil ha større dybdeskarphet. Legg også merke til at noen makro-objektiver har innebygget stabilisering; det gir deghjelp til å få skarpe bilder når du er ned på litt lenger lukkertider enn det du vanligvis liger å bruke på frihåndsfotografering. Dette lærer du mer om på et fotokurs!

 Et annet alternativ kan også være å bruke en, eller flere mellomringer. Disse har ulik tykkelse og plasseres mellom kamerahuset og objektivet. Mellomringer er kun et "rør" - og har ikke glass. Derfor påvirker de ikke skarpheten i bildet. Mellomringer finnes i sett med 3 ringer i ulik tykkelse. Brukes enkeltvis, eller i kombinajon med flere. Noen mellomringer har også kontakter som gjennomfører styring mellom objektiv og kamera hus, som autofokus mm. Vær oppmerksom på at et makro-objektiv kan også fokusere på uendelig, mens en mellomring gir deg tettere nærgrense, så mister du muligheten til å fokusere på lang avstand. Dette er med andre ord kun ment til nærbilder. Du kan også bruke mellomringer sammen med et makro-objektiv. Da kommer du nærmere enn 1:1, og vil få en større forstørrelsesgrad, noe som krever stor nøyaktighet når du skal legge fokus på rett sted! Ta en titt her om du ønsker mellomringer; www.fotoplex.no/product.html/11428-mellomringer-til-canon-messing

Nærlinser gir deg en mulighet for å komme tettere inn på dine små motiver. Hvis du er interessert i nærbilder, men ikke vet om du skal investere i et makro-objektiv; Da er dette den rimeligste løsningen for deg! Ved å sku på en nærlinse - får du en annen nærgrense på ditt objektiv enn tidligere. Filter kan brukes enkeltvis eller sammen i kombinasjon, og på alle objektiver som har samme filterfatning. Phottix Close-up settet koster ca. kr. 400,- ! Vil du oppleve makroverden, før du kjøper et makro-objektiv, så er det bare å skaffe seg dette settet! PS; Et lite tips; Har du flere objektiver med ulik filterfating - kjøp til den største og kjøp så også en step-up ring som gjør at du kan benytte filteret på alle objektiver. Velg et akromatisk filter for best kvalitet.

 Reverserings-ring er et annet alternativ som kan gi deg makro-mulighet. Ringen har filteraftning på den ene siden, og kamerahus- fatning på den andre. Det vil si at du kan ta av ditt objektiv (helst et normal-objektiv) og montere det tilbake på kamerahuset bak frem! Du ikke lenger ha styring på de innstillinger som kontaktene bak på objektivet har, men må gjøre alt manuelt. Fokus er greit, det gjør vi manuelt uansett, men blenderåpning som sitter i objektivet kan du nå ikke kontrollere. På makro-kurset skal jeg lære deg hvordan du kan fikse dette og likevel stille en ønsket blederåpning! Når du skal kjøpe en reverseringsring, pass på at du får samme filterdiameter som på det obejktivet du skal bruke. Riunger kan du bl.a. få kjøpt her; www.fotoplex.no/product.html/11455-reverseringsring-nikon-72-mm

 Det finnes flere ulike nærlinser som kan festes utenpå ditt objektiv; Raynox makrofilter. Leveres med en filterholder som festes på filtergjengene. Dette er en rimelig og enkel mulighet for å komme inn på nærfotografering. Linsen er av plast, så den vil ikke bli annet en en smak av makro, men kanskje et første steg i riktig retning! 

Har du lyst til å lære mer om makrofotografering? 

Meld deg på et makrofotograferingskurs på Venabu 30 juni - 2 juli i sommer.