Valg av Kamera

14.11.2013 11:08

Valgets kval....! Hva med en sølvfarget Leica M 10 med 50 mm objektiv til kr. 140.000,- Kanskje noe for Lotto-vinnere?

Hva slags kamera trenger du for å få best mulig bilder? Valg av riktig kamera er ikke så enkelt å avgjøre uten å vite mer om hva du ønsker å fotografere og hvordan du vil utvikle deg som fotograf. Det kan avhenge av bruken, samt praktiske forhold som vekt, størrelse og økonomi. Ta deg god tid til å se på ulike kameramerker og modeller før du bestemmer deg. Se også på priser og utvalg på objektiver og ekstra utstyr. Her kan du lese tester på de fleste kameramodeller; www.dpreview.com/ 

Vi kan grovt sett dele kameraer inn i 5 hoved-grupper;

  1. Kompaktkamera med fast optikk/ zoomobjektiv.  Mest for fotografering på Auto
  2. Speilløse system-kameraer med fast/ utskiftbar optikk. Sensor større format enn kompaktkameraer, elektronisk søker
  3. Speilreflekskameraer med APS-C format; Sensor ca. 15x23 mm. Systemkamera med utskiftbar optikk, optisk søker
  4. Proffesjonelle speilrefleks kameraer med fullformat sensor i størrelse 24x36 mm. 
  5. Mellom-format systemkamera med større sensor enn fullformat. Avanserte kamera i høyere prisklasse.

For å utvikle deg som fotograf, er det greit å ha mulighet for å bruke både manuelle/ halvautomatiske innstillinger som forvalg av lukkertid/ eller blenderåpning. På fotokursene vil du lære om fordelen ved å selv ta "styringen" på eksponering, lysmåling og fokusering. Da kan du ta de bildene du vil, ikke kun det kamera tar på full Auto. Se derfor etter et kamera som gir deg både automatiske, halvautomatiske og manuelle muligheter. Se på hvordan knapper, hjul, menyer og innstillinger er plassert, og hvordan søkeren er. Er den lys og lett å stille skarpt i, eller liten og uoversiktelig? Som utgangspunkt er de mest kjente merkene Nikon, Canon, Olympus, Pentax, Sony, Fuji etc trygge å velge. Er du i tvil, - spør en kyndig fotoforhandler.

Nikon Coolpix er et flott kompaktkamera - passer i lommen - enkel å bruke

Kompaktkameraene er ment for fotoamatøren som er mest interessert i å ha et lite og lett kamera som ikke krever for mye justering for å gi gode bilder. De fleste har ikke søker, men bruker skjermen bak på kamera for å ta bilder, for å endre innstillinger eller å se på bilder. Skjermen kan være vanskelig å bruke i strerk lys og vil også bruke endel strøm. Det er nødvendig å gå inn i menyen for å gjøre grunnleggende innstillinger, da kamera har få knapper. Mange kompaktkameraer har video i HD og program som ansiktsgjennkjenning,etc. Finesser som innebygget Wi-Fi, med mulighet for å sende bilder til internett, samt kontroll og fjernstyring via smart-telefon eller nettbrett er praktisk. Kan være et greit turkamera, eller som kamera nr.2, - men for å få kunnskap om de innstillinger som gjør deg til en mer bevisst fotograf, bør du gå et steg videre.

 

Olympus PEN var det første Hybrid-kamera. Her et OM-D med elektronisk søker

Speilløse system kamera, er en kryssning mellom speilrefleks og kompaktkamera, som har blitt veldig populære. Ved å ta bort "speilhuset" kan størrelsen på både kamera og objektiv minskes. Det gir et lett kamera med forholdsvis stor sensor og kompakte utskiftbare objektiver. Speilløse kameraer, har allsidige muligheter, både manuelle- og automatiske innstillinger og program, samt HD video. En del kameraer kommer nå også med 4K system for både foto og video. Dette gir nye muligheter til å fange motiver i bevegelse ved at kamera tar mange bilder i rask sekvens. Du kan så etterpå plukke ut akkurat det bildet som fanger det du er på jakt etter. Disse kamera gir meget god bildekvalitet og er lette å ta med ut på tur. Endel av de mindre kameraene har også små innstillings-knapper, noe som kan være en utfordring, spesielt ute om vinteren med hansker. Noen systemkameraer har elektronisk søker innebygget eller som ekstrautstyr, men mange bruker også skjermen som ofte er berøringsfølsom til komposisjon, fokusering, og som utløser! Wi-Fi og trådløse muligheter som fjernkontroll og styring via mobil eller nettbrett finnes på de fleste nye kameraer i denne klassen. Speilløse systemkameraer egner seg (meget) fint på fotokurs! Se på merker som Olympus OM- kameraer, Fuji X-kameraer og Sony A-kameraer. Alle er kompakte og gode alternativer til et noe større speilrefleks kamera. Det er dette segmentet som i dag øker raskest i omsetning! 

 

Canon EOS 70D. APS-C format, 20 Mp HD video, Wi-Fi og dreibar skjerm

Speilrefleks systemkameraer med sensor i APS-C formatet er et naturlig valg for de fleste fotoamatører. Med en CMOS-sensor i størrelse15x23 mm er dette det perfekte kamera for å lære seg å fotografere! For min egen del foretrekker jeg å fotografere og fokusere gjennom en optisk søker. Det gjør at jeg kan se motivet tydelig og komponere bildet slik jeg ønsker. Jeg får full kontroll på lukkertid og blenderåpning under bildet i søkeren, og har en søker som viser akkurat det som kommer på bildet. Moderne speilrefleks-kameraer har mange finesser, som HD video, mulighet for å fotografere med høy ISO, redigere rå-filer og HDR-bilder i kamera,  samt mange nye finesser til å være kreativ. Det er også enkelt å bygge ut med forsjelling tilbehør og objektiver etterhvert som interessen vokser. I denne gruppen finnes det største utvalget og du kan sammenligne hva som skiller de ulike prisnivåer i finesser og egenskaper. Antall megapiksler Mp vil alltid være en diskusjon, - men er ikke det viktigste. Fra 16 Mp og opp til 50 Mp kan gi deg ulike resultater, men se på flere egenskaper som ditt nye kamera kan gi deg. Vær også oppmerksom på at kamera med høyt Mp antall gir veldig store bildefiler som raskt fyller ditt minnekort og harddisk opp. Runt 20 Mp er helt ok!

 

Nikon D750 fullformat, 24 Mp, HD video, Wi-Fi og vippbar skjerm

Fullformat-kameraer var tidligere forbeholdt de proffesjonelle. Både pga. prisen, men også på grunn av at slike kameraer var veldig store og tunge. I dag er situasjonen endret. Med Nikon D610 og Canon 5D, åpnet det seg et nytt marked. Nå er utvalget blitt større og flere merker leverer fullformat speilrefleks kamerahus fra rundt kr. 15 000,- og oppover. 

Er dette noe du bør satse på? Det spørs selvfølgelig på hvor interessert du er og hvor mye penger du har til rådighet. Husk at et fullformat kamera trenger (krever) god kvalitet på objektivene. Et standard zoomobjektiv kan fort koste like mye som et vanlig speilreflekskamera i APS-C format! Tenk derfor nøye igjennom hva du ønsker å bruke på utstyret, og hva det vil koste i fulformat, (24x36mm) - og i APS-C format, (15x23 mm). Snakk med en seriøs fotoforhandler før du bestemmer deg!

 

Fuji GFX 50 S mellomformatkamera med sesor på 43,8 x 32,9 mm - 51 Mp.

Mellom format kamera - proffe kamera som egner seg til seriøse fotografer i studio eller på location. Dette er kameraer som er utenfor den vanlige fotoentusiastens lommebok. Men, - er du en kresen fotograf på jakt etter en kvalitet som du ikke finner i et fullformat kamera - så kan dette være svaret for deg! Priser varierer fra ca. kr. 70-80.000,- og opp til flere hundre tusen. Bildefiler fra et mellomformat kamera har en utolig detaljrikdom og dynamikk som egner seg til store forstørrelser. Anbefqlte merker er Fuji, Pentax, Leica og Hasselblad.

 

TIPS;

Ikke kjøp et kamera på nettet for å spare noen kroner, før du først har holdt det i hendene og følt hvordan det er å bruke. Er det vanskelig å finne frem i menyer og innstillinger, eller er det enkelt og oversiktlig? Hvordan er søkeren og  innstillingshjul og menyer? La  ikke antall Megapiksler være det som avgjør valget. I dag er det stort sett jevngod kvalitet på de fleste kameraer som ligger mellom 20 - 45 Mp. Flere piksler betyr større bildefiler og også mer utfordrende å fotografere i svakt lys på høy ISO. Mindre piksler plukker opp mer støy enn de som er noe større! Noen kameraprodusenter har faktisk satt ned antall Mp på sine nye kameramodeller for å kunne få renere bildefiler på høy ISO. Hvilket kameramerke du velger er opp til deg. De store kjente merkene som Nikon, Canon, Olympus, Pentax, Sony, Fuji m. fl. leverer topp kvalitet! 

 

Det beste kamera...?

De speilløse modeller utvikler seg raskt og er nå klart markedsledende foran de mer tradisjonelle speilrefleks-kameraer. Sony, Fuji, og Canon og Nikon er alle sterkt inne med flere gode alternativer til både proff og amatører. I tillegg er Olympus ute med 4/3 sensor og kompakte og allsidge objektiver. Er du en fuglefotograf så er dette et naturlig førstevalg! Kompakt, stabilisering og lette objektiver. Sist ut nå med 150-400 mm. f.4,5 - med innebygget konverter på x 1,25. Tilsvarer 300-800mm - eller 1000 mm med konverter + innebygget stabilisering på 8! trinn!

Sony dominerer med sine a7-kameraer som har ledet i utviklingen og gjort at både Canon og Nikon har kastet seg på flere lignende løsninger. Sony har utviklet både kamerahus og objektiver som gir deg topp resultater, uansett om du fotograferer eller videofilmer.

Nikon Z-serien gir deg også valget med å beholde dine "gamle" objektiver fra din speilrefleks. Med et adapter får du samme brennvidde og lysstyrke. Canon har samme opplegg! Fuji X-modeller er siste deltager og har et stort spenn i sine kameraer som er APS-C format. Her får du også en lenger brennvidde enn det som står skrevet på objektivet med 1,5X forlengelse. De leverer som Sony både kompakte kamera og litt større til entusiasten. Sjekk også Fuji X-T3 med ny prosessor, 26 Mp og 4K video i 60p. i et kamerahus som veier kun 1/2 kg!

Søker du på objektiv info og vurdering av et kameramerke og modell, gå til; www.dpreview.com/reviews?category=cameras

Lykke til med kjøp av nytt kamera!

Hilsen Olav