Valg av Kamera

14.11.2013 11:08

Valgets kval....! Hva med en sølvfarget Leica M10-P Ghost Edition med 35 mm objektiv til kr. 170.000,- Kanskje noe for Lotto-vinnere?

Hva slags kamera trenger du for å få best mulig bilder? Valg av riktig kamera er ikke så enkelt å avgjøre uten å vite mer om hva du ønsker å fotografere og hvordan du vil utvikle deg som fotograf. Det kan avhenge av bruken, samt praktiske forhold som vekt, størrelse og økonomi. Ta deg god tid til å se på ulike kameramerker og modeller før du bestemmer deg. Se også på priser og utvalg på objektiver og ekstra utstyr. Her kan du lese tester på de fleste kameramodeller; www.dpreview.com/ 

Vi kan grovt sett dele kameraer inn i 5 hoved-grupper;

  1. Kompaktkamera med fast optikk/ zoomobjektiv. Sensor størrelse rundt 1". For enkel fotografering/ filming for amatører
  2. Kameraer med APS-C format; Sensor ca. 15x23 mm. Systemkamera med utskiftbar optikk. Olympus med 4/3 sensor.
  3. Fullformat kamera med sensor i størrelse 24x36 mm. Både med og uten speil, selv om speilløse gradvis overtar markedet
  4. Proffesjonelle systemkamera i fullformat, høy prisklasse med meget avaserte funksjoner
  5. Mellom-format systemkamera med sensor opp til 4x5cm, - 100 Mp. 

For å utvikle deg som fotograf, er det greit å ha mulighet for å bruke både manuelle/ halvautomatiske innstillinger som forvalg av lukkertid/ eller blenderåpning. På fotokursene vil du lære om fordelen ved å selv ta "styringen" på eksponering, lysmåling og fokusering. Da kan du ta de bildene du vil, ikke kun det kamera tar på full Auto. Se derfor etter et kamera som gir deg både automatiske, halvautomatiske og manuelle muligheter. Se på hvordan knapper, hjul, menyer og innstillinger er plassert, og hvordan søkeren er. Er den lys og lett å stille skarpt i, eller liten og uoversiktelig? Som utgangspunkt er de mest kjente merkene Nikon, Canon, Olympus, Pentax, Sony, Fuji etc trygge å velge. Er du i tvil, - spør en kyndig fotoforhandler.

Canon PowerShot er et flott kompaktkamera - passer i lommen - enkel å bruke

Kompaktkameraene er ment for fotoamatøren som er mest interessert i å ha et lite og lett kamera som ikke krever for mye justering for å gi gode bilder. De fleste har ikke søker, men bruker skjermen bak på kamera for å ta bilder, for å endre innstillinger eller å se på bilder. Mange kompaktkameraer har video i HD og program som ansikts/ øye-gjennkjenning,etc. Noen kamera har langt zoom-område, som Canon her med 40X zoom! Finesser som innebygget Wi-Fi, med mulighet for å sende bilder til internett, samt kontroll og fjernstyring via smart-telefon eller nettbrett er praktisk. Kan være et greit turkamera, men for å få kunnskap om de innstillinger som gjør deg til en mer bevisst fotograf, bør du gå et steg videre.

 

Olympus PEN var det første Hybrid-kamera. Her et OM-D med elektronisk søker

Speilløse system kamera har blitt veldig populære, og er det segmentet som i dag øker raskest i omsetning! Ved å fjerne speilhuset, og sette objektivet nærmere sensoren, kan størrelsen (og også vekten) reduserers på både objektiv og kamerahus. Mange modeller har både elektronisk og mekanisk lukker, og fotografen kan velge at kamera skal være helt lydløst når dette er krevet. Søkeren er elektronisk EVF, noe som gir nøyaktiv informasjon om eksponering. Du ser om bildet blir korrekt eksponert, samt graden av dybdeskarphet. I et speilrefleks kamera ser bildet i søkeren helt lik ut, uansett hvilken kombinasjon av lukkertid og blenderåpning som velges! Mange kamera har også veldig god stabilisering i kamera, eller objektivet. Det gir deg mulighet til å fortsette å fotografere på frihånd selv om lyset avtar - uten å måtte øke ISO-verdien. 

 

Canon EOS 70D. APS-C format, 20 Mp HD video, Wi-Fi og dreibar skjerm

Speilrefleks systemkameraer med sensor i APS-C formatet har lenge vært en favoritt blant fotoamatører. Med en litt mindre sensor vil du komme nærmere motivet, noe som er en fordel om du er på jakt etter fugl- eller en elg i solnedgang! Antall megapiksler Mp vil alltid være en diskusjon, - men er ikke det viktigste. Fra 20 Mp og opp til 50 Mp kan gi deg ulike resultater, men se på flere egenskaper som ditt nye kamera kan gi deg. Vær også oppmerksom på at kamera med høyt Mp antall gir veldig store bildefiler som raskt fyller ditt minnekort og harddisk opp. Runt 20 Mp er helt ok! Et APS-C kamera vil alltid være rimligere i innkjøp enn fullformat. Det gjelder også objektivene som ikke trenger å gi en like stor bildesirkel for å fylle ut et større format. Mitt råd er å starte i denne klassen, - med eller uten speil! 

 

Nikon Z6 II fullformat, 24 Mp, HD video, Wi-Fi og vippbar skjerm

Fullformat-kameraer var tidligere forbeholdt de proffesjonelle. Både pga. prisen, men også på grunn av at slike kameraer var veldig store og tunge. Nå er utvalget blitt større og flere merker leverer fullformat speilrefleks kamerahus fra rundt kr. 20 000,- og oppover. Toppmodellene ligger rundt kr.50.000, - og oppover...! Er dette noe du bør satse på? Det spørs selvfølgelig på hvor interessert du er og hvor mye penger du har til rådighet. Husk at et fullformat kamera trenger (krever) god kvalitet på objektivene. Et standard zoomobjektiv kan fort koste like mye som et vanlig speilreflekskamera i APS-C format! Tenk derfor nøye igjennom hva du ønsker å bruke på utstyret, og hva det vil koste i fulformat, (24x36mm) - og i APS-C format, (15x23 mm). Snakk med en seriøs fotoforhandler før du bestemmer deg!

 

Fuji GFX 50 S mellomformatkamera med sesor på 43,8 x 32,9 mm - 51 Mp.

Mellom format kamera - proffe kamera som egner seg til seriøse fotografer i studio eller på location. Dette er kameraer som er utenfor den vanlige fotoentusiastens lommebok. Men, - er du en kresen fotograf på jakt etter en kvalitet som du ikke finner i et fullformat kamera - så kan dette være svaret for deg! Priser varierer fra ca. kr. 70-80.000,- og opp til flere hundre tusen. Bildefiler fra et mellomformat kamera har en utolig detaljrikdom og dynamikk som egner seg til store forstørrelser. Anbefqlte merker er Fuji, Pentax, Leica og Hasselblad.

 

TIPS;

Ikke kjøp et kamera på nettet for å spare noen kroner, før du først har holdt det i hendene og følt hvordan det er å bruke. Er det vanskelig å finne frem i menyer og innstillinger, eller er det enkelt og oversiktlig? Hvordan er søkeren og  innstillingshjul og menyer? La  ikke antall Megapiksler være det som avgjør valget. I dag er det stort sett jevngod kvalitet på de fleste kameraer som ligger mellom 20 - 45 Mp. Flere piksler betyr større bildefiler og også mer utfordrende å fotografere i svakt lys på høy ISO. Mindre piksler plukker opp mer støy enn de som er noe større! Noen kameraprodusenter har faktisk satt ned antall Mp på sine nye kameramodeller for å kunne få renere bildefiler på høy ISO. Hvilket kameramerke du velger er opp til deg. De store kjente merkene som Nikon, Canon, Olympus, Pentax, Sony, Fuji m. fl. leverer topp kvalitet! 

 

Det beste kamera...?

De speilløse modeller utvikler seg raskt og er nå klart markedsledende foran de mer tradisjonelle speilrefleks-kameraer. Sony, Fuji, og Canon og Nikon er alle sterkt inne med flere gode alternativer til både proff og amatører. I tillegg er Olympus ute med 4/3 sensor og kompakte og allsidge objektiver. Er du en fuglefotograf så er dette et naturlig førstevalg! Kompakt, stabilisering og lette objektiver. Sist ut nå med 150-400 mm. f.4,5 - med innebygget konverter på x 1,25. Tilsvarer 300-800mm - eller 1000 mm med konverter + innebygget stabilisering på 8! trinn!

Sony dominerer med sine a7-kameraer som har ledet i utviklingen og gjort at både Canon og Nikon har kastet seg på flere lignende løsninger. Sony har utviklet både kamerahus og objektiver som gir deg topp resultater, uansett om du fotograferer eller videofilmer.

Nikon Z-serien gir deg også valget med å beholde dine "gamle" objektiver fra din speilrefleks. Med et adapter får du samme brennvidde og lysstyrke. Canon har samme opplegg! Fuji X-modeller er siste deltager og har et stort spenn i sine kameraer som er APS-C format. Her får du også en lenger brennvidde enn det som står skrevet på objektivet med 1,5X forlengelse. De leverer som Sony både kompakte kamera og litt større til entusiasten. Sjekk også Fuji X-T3 med ny prosessor, 26 Mp og 4K video i 60p. i et kamerahus som veier kun 1/2 kg!

Søker du på objektiv info og vurdering av et kameramerke og modell, gå til; www.dpreview.com/reviews?category=cameras

Lykke til med kjøp av nytt kamera!

Hilsen Olav