Er det noe annet jeg bør ha med på kurs?

14.11.2013 22:24

  Kjøp et ekstra batteri

Det finnes ingen grenser for hva du kan få kjøpt av fotoutstyr. Hva er det virkelig nødvendig å ha, - og hva er det kanskje ikke så hastverk med å skaffe seg? Når du kjøper kamera så følger det med ett batteri. Det kan bli litt lite, spesielt om vinteren når det er kaldt og spenningen i batteriet faller raskere enn om sommeren. Derfor anbefaller jeg å ha et ekstra batteri til ditt kamera. Det er også en fordel å kunne lade opp batteriet i en egen lader, - ikke i kamera. 

Når vi er ute på vinterkursene er det en fordel at batteriet ligger varmt, - ikke bak i ryggsekken. Oppbevar alltid batteriet i en innerlomme så er du sikker på at du har full styrke når du blir nødt til å skifte. Har du bare ett batteri, - så er det nesten garantert at du mister strømmen akkurat i det du skal ta premiebildet! 

 Minnekort fra SanDisk og Lexar

Minnekort var engang en dyr anskaffelse. I dag er de heldigvis mye rimeligere og kortene har også større lagringskapasitet. Å dra ut på fototur med ett minnekort, er ikke å anbefalle. Har du flere, minst 2 så kan du ta de ekstra bildene du trenger for å sikre deg at ditt motiv blir dokumentert på flere måter. Minnekortene har en størrelse som oppgis i MegaByte/ GigaByte. 1000Mb = 1 Gb.

Ikke kjøp de aller største kortene - det er bedre å ha flere kort på f. eks. 8-16 Gb, enn ett på 64 Gb. Mister du det store kortet er alle bilder tapt. Mister du ett mindre kort er det ikke verdens undergang..! 

Minnekortene har også en egenskap som kalles skriverhastighet. Dvs. hvor hurtig de tar imot informasjon fra kamera. Denne informasjonen regnes i antall Megabyte pr. sekund. Mb/s. 

En skriverhastighet på ca. 35- 90 Mb/s. anbefalles. Til HD video/ eller kamera med høy oppløsning (mange Mp) bør du ha raske kort. Se også på minimumshastighet som ikke må være for lav for å unngå hakking i videobildene. Minimumshastigheten står i en sirkel; C10. f. eks. På moderne kort finnes også en U med et tall; U1 / U3; 10 Mb pr. sek. - 30 Mb/ pr. sek. som laveste skriverhastighet. USH-II-kort har ikke ringen med hastighet.

Se også de andre artiklene om; Stativ, blits, filter, makro-utstyr og valg av objektiv.

Regnbeskyttelse

Plastikkpose til å ta rundt ditt kamera hvis det skulle komme noen regndrypp, en snøbyge, eller en syndeflod! Vær spesielt oppmerksom på vind ved sjøen som kan inneholde sand. Sand og saltvann er 2 ting som vi ønsker å bekytte kamera fra! Klipp et hull i hjørnet, ta med en kraftig strikk eller elastisk snor til å ha rundt objektivet, slik at du kan bruke kamera med plastposetrekket på. Du kan også feste plastikkposen bak med ringen rundt okularet/ søkeren, og foran med solblenderen. Det finnes også ulike regntrekk få kjøpt i fotobutikk. 

www.fotoplex.no/product.html/11157-regntrekk-til-kamera?category_id=217

Sitteunderlag gjør det enklere å fotografere nærbilder/ makro eller landskapsbilder i lav vinkel. Greit å kunne sitte hvor som helst uten å bli våt i baken! Finn et som kan brettes i 4 deler, og som tar minst mulig plass i sekken. Har det en kraftig farge er du sikker på at du finner det igjen om du skulle glemme det ute et sted...!

 

Fjernkontroll / trådutløser er smart å ha når du skal fotografere med kamera på stativ og ønsker å bruke lange lukkertider. Ved å ikke trykke på kamerautløseren vil du unngå at kamera og stativ får en liten rystelse, - som kan gi deg et uskarpt bilde. NB! Du kan også bruke selvutløseren om du ikke har fjernkontroll. Sjekk også fjernutløser som kan låses og gi deg lenger eksponeringstid enn 30".

Pusseklut til å tørke av støv og skitt som kommer på utstyret når du er ute i busk og kratt. Både på objektivet og på kamera er det greit å unngå at det samler seg støvpartikler som kan falle inn i kamera når du skifter objektiv. Bruk en myk klut, gjerne antistatisk eller en blåsebårste. Det er fort gjort å få små prikker på en ellers vakker blå himmel om støv faller inn mot sensoren. Husk at prikker som du ser i søkeren aldri kommer med på bildet, - og prikker som du ser på bildet aldri synes i søkeren! NB! Ikke prøv å rense sensoren med en fysisk gjenstand selv. Dette kan gjøre mer skade enn nytte og bør utføres (regelmessig) av en serviceperson med riktig utstyr og kompetanse.

 Sjekk LensBling for å finne objektivdeksler med påtrykket mm.

Front- og bakdeksler til dine objektiver. Ved å beskytte de i fotosekken unngår du støv. Du kan få objektivdeksel med info om brennvidde påtrykket, - da er det raskt å se hvilket objektiv du skal ta ut neste gang det er et motiv som krever hurtig objektivbytte. NB! Har du forresten støvsuget din kamerasekk? Det er et sted det samler seg mye støv.