Trenger jeg filter på mine objektiv?

03.12.2013 12:40

Et filter er en "glassplate" som settes på objektivet. 

Det finnes mange ulike filter, og det vanligste er et UV-filter. Filteret vil filtrere bort endel av den ultrafiolette strålingen som kan gi deg et blåstikk i bildene. Du kan se dette spesielt om vinteren, når snøen blir blå og ikke hvit. På fjellet er UV- strålingen kraftigere, selv om ikke det menneskelige øye oppfatter dette lyset som blått. Det er verd å merke seg at moderne digitalkameraer ikke er så følsomme for ultrafiolett lys som det vi ser i analoge kamera med film. Derfor er et UV-filter ikke så påkrevd som det var tidligere.

Spørsmålet er også om du ønsker å sku på et UV-filter til kr. 200,- på et objektiv som koster kr. 2000,- ? Det blir en vurdering siden et filter ofte kan gjøre dine bilder litt dusere i kontrasten, du vil se det spesielt i motlys, samt at det kan redusere skarpheten noe i bildet. Filteret vil selvfølgelig beskytte ditt objektiv hvis du skulle være uhelig å slippe det i bakken, men du bør være selektiv hvis du ønsker å kjøpe et filter som skal sitte på objektivet hele tiden. For å redusere blåstikk i vinterbilder anbefaler jeg heller å gjøre dette med hvitbalansen. Det lærer du på fotokurset!

Polarisjonsfilter (PL) har et annet bruksområde enn et UV-filter. Pola-filter brukes i hovedsak for å dempe eller fjerne overflatereflekser (i vann, glassoverflater, våt asfalt, vegetasjon osv.) men har ingen virkning på reflekser i metalliske overflater. Når det gjelder blå himmel vil et polariasjonsfilter kunne føre til at himmelen blir noe mørkere, mørkest ca. vinkelrett med sollysets retning. Polafilteret er mørkt og vil stjele ca. 1,5 blendersteg, men vil ikke påvirke eksponeringen som foregår gjennom objektivet i ditt kamera. Røyk og dis reduserer dessuten mengden av polarisert lys. Når det er overskyet, mister filteret effekten. Det finnes to typer polarisasjonsfilter; lineære og sirkulære. Mange moderne speilreflekskameraer, med autofokus – har en konstruksjon som forutsetter bruk av et sirkulært polarisasjonsfilter. Husk å ta av UV-filter før du setter på et Polafilter. Et filter kan på noen vidvinkel-objektiver gi deg litt mørkere hjørner (vignettering).

Gråfilter - Neutral Density (ND) filter demper lyset som kommer inn i kamera. Det påvirker ikke fargene (neutral), men vil gi deg lenger eksponeringstid for å få samme gjengivelse av motivet. Filtere finnes i ulik tetthetsgrad. Filter er merket med ND og et tall som viser til hvor mye lys som tapes. ND2 tar 1 steg, ND4 tar 2 steg, ND8 tar 3 steg, ND16 tar 4steg etc. Dette er god hjelp når du ønsker å fotografere vann i bevegelse og du ikke får lang nok lukkertid med vanlig eksponering, selv på laverste ISO, -eller når du ønsker å fotografere et portrett med stor blenderåpning på en dag med sterkt sollys. Det kan også gi deg mulighet til å bruke en lang eksponeringstid på et arketekturbilde. Da vil mennesker som beveger seg foran kamera bli uskarpe og mindre forstyrrende i sluttbildet. Spør også etter variable ND-filer. Det er et filter som kan gi deg ulik tetthet ved å vris rundt, - som et polafilter.

Det finnes også rektangulære ND-filter som (kan) settes i en filterholder, og festes foran på objektivet. Lee og Cokin er de 2 største leverandører av slike filtersystemer. De leverer også graderte filter som er mørkere i toppen og gradvis lysere i underkant. På den måten kan du kun dempe en lys himmel, og beholde normal eksponering på bakken. Se etter filter som har en hard eller myk overgang fra mørkt til lyst. Det er vanligst å bruke en myk overgang på vidvinkelobjektiver, og en hard på teleobjektiver, men dette styrer du selvfølgelig best selv!